Milloin sähkösaneeraus kannattaa tehdä?

Suositus on, että ammattilainen tarkastaa kodin sähköt, mikäli talo on rakennettu ennen vuotta 2010 ja sähköjä ei ole tarkastettu tämän jälkeen. Tämän pohjalta kannattaa suunnitella sitten sähkösaneerausta

Miksi 

Sähköjärjestelmä olevat liitokset heikkenevät ajan saatossa. Ne on pääsääntöisesti ennen vuotta 2010 rakennetuissa taloissa ruuviliittimillä olevia ja nämä liitokset ajan saatossa löystyvät. Suurimmat ongelmat aiheutuvat mikäli nollajohdin pääsee jostain kohtaa löystymään liitoksesta. Tämä aiheuttaa lämpenemistä liitoksessa ja pahimmassa tapauksessa tulipalon vaaran. 

Sähköjä tarkastettaessa käydään läpi koko talon sähköistys mm.

  • pistorasiat

  • valokytkimet

  • sähkökeskukset

  • johdotus

Mitä hyötyä on sähkösaneerauksesta?

Sähkösaneerauksessa vaihdetaan sähköjohdot ja kaapelit.

Ennen vuotta 1989 rakennetuista taloista puuttuu pääosin suojamaajohdin, jonka tehtävä on vikatilanteessa toimi suojana kuten nimikin sanoo. Eli vikatilanteessa virta johtuu suojamaajohdinta pitkin maahan. Näin tehden se polttaa sulakkeen, jos sulakkeen nimellisvirta ylittyy.

Valokytkimet ja pistorasiat vaihdetaan uusiin

Uudet pistorasiat joita saa asentaa koteihin ovat kaikki lapsisuojallisia. Vanhoissa asunnoissa voi olla vielä käytössä suojaamattomia pistorasioita, joissa ei ole suojaa estämässä esimerkiksi piikin työntämistä rasian reikiin.

Sähkökeskus uusitaan

Uudessa sähkökeskuksessa on vikavirtasuojaus ja johdosuoja-automaatit. Lisäsuojana keskuksiin saa valokaarivikavirtasuojauksen eli lyhemmin AFDD. Ilman vikavirtasuojaa sähköisku on aina hengenvaarallinen. Vikavirtasuoja poistaa siitä hengen vaaran, jolloin se on vain vaarallinen

Mikä on vikavirtasuoja?

Vikavirtasuojalaite (RCD, Residual Current Device) on tärkeä laite sähköjärjestelmissä, joka suojaa ihmisiä sähköiskuilta ja mahdollisilta sähkövaurioilta. Vikavirtasuojalaite toimii havaitsemalla pienenkin virran poikkeaman normaalista sähköpiiristä.

Sen toimintaperiaate perustuu siihen, että jos sähkövirta kiertää vahingossa ihmisen kehon läpi maahan (esimerkiksi sähköiskun seurauksena), vikavirtasuojalaite havaitsee tämän virran poikkeaman ja katkaisee sähkövirran nopeasti, estäen siten vaarallisen tilanteen syntymisen.

30 milliampeerin (mA) vikavirtasuojalaite reagoi virranpoikkeamaan, joka on 30 milliampeeria tai suurempi. Tämä taso on valittu niin, että se riittää suojamaan ihmisiä sähköiskuilta, mutta ei aiheuta tarpeetonta häiriötä normaaliin sähkölaitteiden toimintaan.

Yhteenvetona, vikavirtasuojalaite (RCD) on suunniteltu havaitsemaan pienetkin virran poikkeamat ja katkaisemaan sähkövirta välittömästi, mikä suojaa ihmisiä sähköiskuilta ja mahdollisilta vakavilta vaurioilta.

Mikä on valokaarivikavirtasuoja?

AFDD (Arc Fault Detection Device eli valokaarivirtasuojalaite) on sähköinen laite, jonka tarkoitus on suojata sähköjärjestelmiä valokaarivirran aiheuttamilta vaaroilta. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Valokaari syntyy, kun sähköjohtimien välillä on katkos tai huono kontakti, mikä aiheuttaa sähkövirran hyppäämisen ilmavälin yli. Tämä voi johtua esimerkiksi viallisesta johdosta tai liitoksesta. Valokaari voi saada aikaan tulipalon, joka voi aiheuttaa vakavia vahinkoja tai jopa ihmishenkien menetyksen.

AFDD:n tehtävä on tunnistaa nämä vaaralliset valokaaret ja katkaista sähkövirta välittömästi, ennen kuin ne aiheuttavat tulipalon. Se tekee tämän tarkkailemalla sähkövirran ominaisuuksia jatkuvasti. Jos AFDD havaitsee epänormaalin sähkövirran, joka viittaa valokaareen, se katkaisee sähkövirran nopeasti ja tehokkaasti.

Tämä tarkoittaa, että AFDD suojaa kotia tai muuta rakennusta valokaarivirran aiheuttamilta tulipaloilta, mikä tekee siitä erittäin tärkeän osan sähköjärjestelmää. AFDD:llä varmistetaan, että sähköjärjestelmä toimii turvallisesti ja minimoidaan riski tulipaloille, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille ja omaisuudelle.

Anna kodillesi uusi virta!

Ota yhteyttä niin tehdään teidänkin kodin sähköt ajantasalle!